ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
През хладните месеци по-често се злоупотребява със солените храни - туршии, луканки, суджуци. Те съдържат огромни количества сол, която попада в организма. За да се отдели от него, е необходимо време, през което наситените с натриев хлорид течности преминават от клетките в междуклетъчното пространство, оттам в съдовете, бъбреците и накрая в урината.
Изчислено е, че наляганията на течностите в описаните зони се изравняват за около три дни. Ето защо се препоръчва наситените със сол храни да се консумират не повече от 1-2 пъти седмично. А на ден може да се приема до 5-6 грама сол, приблизително една чаена лъжичка.
Важното е да се следи срокът на годност на солта, обозначен на пакета є. Тя трябва да се съхранява в плътно затворени сухи съдове. Прибавя се към ястията в края на термичната им обработка, за да не се променят качествата є.